Reglementen

Reglement Stokpaard Springen:

Algemene regels
Deelname aan de stokpaarden springwedstrijd is op eigen risico, de organisatie is niet aansprakelijk voor eventuele schade of blessures. De jury heeft ten allen tijde het recht om een combinatie uit te sluiten van de wedstrijd zie hoofdstuk 4 uitsluiting. Na aanmelding is de deelnemer de inschrijfkosten verschuldigd en als deze niet kan zorgt de deelnemer zelf voor vervanging. Er is geen restitutie van inschrijfgelden mogelijk.

Kleding
Er worden geen eisen gesteld aan de kleding tijdens de hobby horse springwedstrijd. Aangeraden wordt sportschoenen en sportkleding te dragen tijdens de wedstrijd. Omkleden kan in de toiletten op het evenement. De veiligheidsuitrusting die bij de echte paardensport wordt gebruikt zoals een cap en veiligheidsvest zorgen bij stokpaarden niet voor extra veiligheid en kunnen alleen maar tot last zijn, deze zijn dus niet toegestaan.

Stokpaarden
De stokpaarden die benodigd zijn voor de springwedstrijd worden door de organisatie verstrekt. Als je een eigen stokpaardje hebt en deze wilt gebruiken is dit toegestaan onder de volgende uitrusting:
• Minimaal een soort hoofdstel met teugels
• Optioneel Borsttuig, hulpteugels en beschermers2

Parcours
Het parcours bestaat uit 7 hindernissen zie de parcourstekening hiernaast.

Parcours tekening
Het parcours dient gereden te worden in een afgezet stuk van 7x10 meter. Dit maakt de afstand tussen hindernis 4a en 4b 1,5 meter. De afstand tussen hindernis 2 en 3 is hiermee 7 meter.


Gangen tijdens het parcours
Het is toegestaan in draf of galop door het parcours te gaan. Stap is niet toegestaan tijdens het parcours. Stap is alleen toegestaan bij het binnenkomen en verlaten van de baan. Draf lijkt op menselijk joggen/rennen. Elke stap moet een zweefmoment ertussen hebben(geen van beide voeten raakt de grond). Galop is de snelste van de drie basisgangen. Galop moet een duidelijk ritme en vlucht hebben. Galop is links of rechts, afhankelijk van het voorste been (d.w.z. linkergalop = linkerbeen is leidend). Van deelnemer en paard wordt verwacht dat ze echte galop uitvoeren (linker galop in linkse bochten, rechts galop in bochten naar rechts) tenzij anders gevraagd.

Beoordeling
Het springen van het parcours gaat op tijd. Degene met de snelste tijd wint de stokpaardenwedstrijd. Bij een weigering worden er 4 strafseconden toegevoegd aan de eindtijd. Bij een gevallen balk worden er per balk 2 strafseconden toegevoegd aan de eindtijd. Bijvoorbeeld een hindernis bestaat uit 3 balken en er vallen 2 balken dan worden er 4 strafseconden toegevoegd. Wordt er in de verkeerde galop gereden wordt er per keer 1 strafseconde toegevoegd aan de eindtijd.

Tijdsregistratie
De start van het parcours wordt aangegeven door een belsignaal. Als het belsignaal is geweest heeft de deelnemer 30 seconden om over de eerste hindernis heen te gaan. Zodra de deelnemer over de eerste hindernis gaat start de tijd. De tijd wordt gestopt als de deelnemer over de laatste hindernis is. De tijd wordt door de jury bijgehouden met een stopwatch.

Uitsluiting
Een deelnemer kan uitgesloten worden van de wedstrijd als:
• Bij drie weigeringen of een val wordt de combinatie uitgesloten van verdere deelname aan de wedstrijd.
• Duidelijk mank lopen of ander letsel dat de prestaties belemmert
• Het stokpaard wordt niet tussen de benen gehouden van de deelnemer
• Het verlaten van de ring tijdens het parcours
• Onsportief gedrag, zoals het gooien van stokpaardjes of andere voorwerpen, of agressie of pesten gericht op anderen.





E-mailen
Instagram